УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Июнь » 19 » Вишка підкралась непомітно…
12:55
Вишка підкралась непомітно…

«Вишка Бойка» продовжує свою переможну ходу. Виявилось, що в Україну вона приплила абсолютно несподівано. «Несподіванка» коштувала дербюджету  зайвих 10 мільйонів. Доларів.

Днями «Чорноморнафтогаз» опублікував у «Віснику державних закупівель» цікаві документи. Держкомпанія з різницею в тиждень оголосила відкриті торги та закупівлю «в одного учасника» на послуги фахівців, які мають навчити українців поводженню з чудом схемотехніки – буровою установкою «Петро Годованець». Це та сама «вишка Бойко», яка по дорозі від азіатських стапелів до Чорного моря подорожчала з $250 до $400 мільйонів, загубивши додану вартість в лабіринтах віргінських офшорів.

Так от, з опублікованих документів стало відомо, що фахівці обійдуться у 85,27 млн грн. На ці гроші рекрутингове агентство «HR quest middle east llc» (Катар) залучить 16 іноземних консультантів:

1. Консультант по управлінню бурової – 1 чол.;

2. Начальник морського об`єкту – 1 чол.;

3. Старший буровий майстер – 2 чол.;

4. Старший бурильник – 1 чол.;

5. Бурильник – 1 чол.;

6. Механік по технічному обслуговуванню  - 1 чол.;

7. Механік бурового устаткування – 1 чол.;

8. Механік судового устаткування – 1 чол.;

9. Координатор забезпечення – 1 чол.;

10. Слюсар бурового устаткування – 1 чол.;

11. Слюсар – 1 чол.;

12. Верховий робочий – 1 чол.;

13. Електрик – 1 чол.;

14. Моторист – 1 чол.;

15. Помічник бурильника – 1 чол.

«Фахівці-консультанти спостерігають за роботою бурової бригади, консультують фахівців «Чорноморнафтогазу» технічному грамотному обслуговуванню і ремонту обладнання, допомагають їм закріпити отримані навики управління і обслуговування обладнання, встановленого на борту СПБУ В-312. Фахівці-консультанти повинні подавати щомісячні звіти та рекомендації для підвищення рівня безпеки і продуктивності при експлуатації обладнання», – вказано в конкурсній документації завдання для легіонерів.

З огляду на те, що вишка почала роботу наприкінці травня, а тендерна угода розрахована до кінця року, будемо вважати, що вся сума призначена на оплату праці спеців впродовж семи місяців. Простий розрахунок на калькуляторі показує, що 85,27 млн грн. – це понад $10 млн. А поділивши на кількість залучених фахівців – 16 – і кількість місяців – 7 – отримаємо майже $100 тисяч видатків на одного спеца в місяць. Не кожен гравець «Шахтаря» стільки отримує. Навіть президент США має всього $33 тисячі на місяць.

Але найбільше розчулює навіть не сума, а пряма втрата державного бюджету. У сумі 80 млн грн. Річ у тім, що навесні 2012 року «Чорноморнафтогаз» планував відправити своїх спеців в Сінгапур до технічного коледжу National Oilwell Varco, аби 34 українці змогли там за п’ять тижнів навчитись поводженню з іноземним обладнанням, встановленим на «Петрові Годованцю». Було оголошено закупівлю «в одного учасника», вказана ціна експедиції в Сінгапур – $640 тис чи 5,20 млн грн. по курсу. Відповідний тендер оголосили в березні, але закупівля не завершилась укладенням угоди. Бо в Україну несподівано доставили… бурову вишку.

«В зв’язку з достроковою поставкою СПБУ «Петро Годованець» на територію України, стислих термінів по вводу в експлуатацію, проведенню підготовчих робіт бурової установки… та необхідності виконання Програми робіт по збільшенню видобутку вуглеводнів на 2012-2015рр.…, бурова бригада СПБУ «Петро Годованець» не встигає пройти навчання в спеціалізованому тренажерному центрі, який би їх підготував до роботи на встановленому на СПБУ обладнанні для його експлуатації, обслуговування та ремонту», – повідомив «Чорноморнафтогаз» і відразу оголосив тендер на термінове відрядження 85 мільйонів гривень в Катар, що в 17 разів дорожче, ніж відрядження українців до Сінгапуру.

Немає жодних сумнівів щодо потреби в залученні іноземних фахівців. Треба ж щоби хтось показав нашим як працює високотехнологічне чудо комп’ютерно-бурової техніки. Але чи може коштувати такий консалтинг таких грошей? Звісно, катарські рекрутери відщипнуть свою долю від загальної вартості тендеру за сам пошук необхідних фахівців-консультантів. Але скільки ж треба відщипнути, щоб захмарна платня у розмірі $100 тисяч наблизилась хоча б до зарплати президента США?.

А ось ще питання. «Чорноморнафтогаз» повідомив, що «вишка Бойко» якось достроково потрапила в Україну і це поламало всі плани по планомірній підготовці до її експлуатації. Хоча наскільки достроково? Сам «Чорноморнафтогаз» розповідав, що мова йде про «кілька тижнів»:

«Благодаря слаженной и четкой работе поставщика, подрядчиков и специалистов «Черноморнефтегаза» по монтажу, испытаниям и приему-передаче СПБУ ее доставка  на базу бурения и обустройства в бухте Ярылгач прошла с опережением графика на несколько недель. Поэтому и работу на шельфе Черного моря «Петр Годованец» начнет раньше запланированного срока – в начале июня», – йдеться в прес-релізі компанії.

От тільки навіть ці кілька тижнів, якими «ЧНФ» обгрунтовує скасування дешевого тендеру, виглядають, м’яко кажучи, не надто переконливо. Оскільки, коли бурова в середині грудня 2011 року прибула до Турції, вже тоді анонсували п’ятимісячний термін комплектації. Тобто вишка мала потрапити в Україну саме в травні, коли вона й була доставлена в Крим.

І тендер на навчання можна було оголосити ще в грудні чи в січні, а не тягнути до березня, а потім спіткнутись об дитячу несподіванку. Замість цього наші чиновники на всі голоси переконували, що вишка вже ось-ось почне качати газ і ми зекономимо купу грошей. Нафтогазівські піарники за допомогою телевізора розхвалювали роль «вишки Бойко» в забезпеченні газової незалежності від Росії. Так формувалась громадська думку про те, що під час патріотичної війни не потрібно слідкувати за тиловими щурами. Мовляв, історія все виправдає.

Може, воно й так. Якби ця історія вже закінчилась. Тільки в ній весь час з’являються все нові і нові сторінки.

Цього разу з арифметикою. Нагадаємо: катарські хед-хантери отримають 85,27 млн грн., сінгапурське навчання коштувало 5,20 млн грн. Різниця між цими цифрами – 80,07 млн грн., рівно $10 млн по травневому курсу Нацбанку. Не шкода: країна у нас багата, і люди небідні. Деякі.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

Просмотров: 531 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: