УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Июль » 2 » В Україні стали набагато частіше обмежувати свободу слова - "Репортери без кордонів"
09:42
В Україні стали набагато частіше обмежувати свободу слова - "Репортери без кордонів"
Найгірша ситуація зі свободою слова у Донецьку. Фото: crisis.in.ua
Найгірша ситуація зі свободою слова у Донецьку. Фото: crisis.in.ua

В Україні останнім часом різко погіршилась ситуація зі свободою слова, а найнебезпечнішим містом країни для ЗМІ є Донецьк, заявили у Міжнародній організації "Репортери без кордонів".

Так, тільки в червні організація зафіксувала 15 випадків обмеження свободи слова в Україні: перешкоджання журналістській діяльності, напади на журналістів, тиск на них. При цьому за весь 2011 рік таких випадків було зафіксовано 35.

"Тобто сталось дуже різке погіршення стану свободи слова", - пояснила представник організації Оксана Романюк в інтерв'ю виданню "Україна молода".

Тривогу "Репортерів без кордонів" викликала інформація про узгодження програми, яку здійснюють на замовлення Першого національного телеканалу, з офіційним позаштатним радником Адміністрації президента, політтехнологом Ігорем Шуваловим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович опустив Україну на 42 позиції у рейтингу свободи слова

Організація також стурбована заявою міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка про необхідність урегулювання доступу громадян до інтернету й заявою першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Олександра Мазурчака про намір київської влади подавати судові позови за поширення необ'єктивної інформації про чемпіонат Європи з футболу-2012.

За даними "Репортерів без кордонів", у червні двічі було скоєно напади на журналістів із програми "Гроші" телекомпанії "Студія "1+1". Усього з початку року, як зазначає Романюк, було побито 8 журналістів, у тому числі в Києві фотографа інтернет-видання tochka.net Віталія Лазебника.

При цьому в рейтингу найбільш небезпечних міст для журналістів, зі слів Романюк, лідирує Донецьк, де в січні 2012 року побили 3 журналістів і блогера-правозахисника під час зйомок прострочених продуктів у супермаркеті "Сокіл" і ще 3 журналістів під час зйомок акції протесту.

Перед виборами Верховної Ради "Репортери без кордонів" очікують збільшення тиску на ЗМІ та зростання цензури.

Як повідомлялось, відповідно до звіту "Репортерів без кордонів", оприлюдненого в січні, Україна піднялася на 15 позицій - з 131 на 116 місце в щорічному рейтингу свободи ЗМІ.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/politics/_v-ukrajini-stali-nabagato-chastishe-obmezhuvati-svobodu-slova-reporteri-bez-kord/443409">Gazeta.ua</a>

Просмотров: 463 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: