УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Июль » 11 » Пожежа і Рибак
15:05
Пожежа і Рибак

Ліквідацію наслідків пожежі в одній з київських гімназій доручили фірмі, заснованій чиновниками Держархбудінспекції. Цю структуру очолює син першого заступника голови Партії регіонів Володимир Рибака.

 

У квітні гімназію №154, що знаходиться на столичному проспекті Перемоги, 63, спіткала біда. Трапилась пожежа, яка випалила третій поверх. На щастя, в цих приміщеннях під вечір вже нікого не було, тому обійшлось без жертв. В МНС повідомили, що пожежники оперативно ліквідували вогонь, не дозволивши полум’ю перекинутись на дерев’яний дах школи. Відтак пожежа знищила підвісну стелю, утеплювач, перекриття, закоптила стіни. Все це на площі 600 квадратних метрів.

Здається, пожежа і пожежа, чи мало таких щодня трапляється в Україні? Але в цьому випадку маємо дещо скандальну ситуацію.

Пожежа була в середині квітня, але лише зараз – в середині липня – чиновники спромоглись найняти компанію, яка буде займатись ремонтом. Цьому передувала затяжна тяганина в Київській міськдержадміністрації, яка два місяці шукала кошти в резервному бюджеті столиці. Хоча резервний бюджет взагалі існує саме для надзвичайних ситуацій (хоча іноді використовується для особистого збагачення). І спеціальна комісія КМДА вже наступного дня після розгулу стихії 18 квітня визнала пожежу в гімназії «надзвичайною ситуацією техногенного характеру».

Тобто почалось усе з банального чиновницького зволікання. До 1 вересня залишається лише півтора місяці, а ремонтники тільки-тільки отримали підряд.

Тендер на вибір будівельної структури було проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника». З одного боку цілком законно – ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій прямо прописана в законі як підстава для цього виду закупівель. Однак з моменту пожежі вже пройшло майже три місяці, чого цілком достатньо для будь-якої форми відкритих торгів. Відтак маємо досить куце обґрунтування закупівлі, з якого абсолютно неясно, що саме має буде відремонтовано. Єдина повідомлена подробиця – площа для ремонту становить 2332 квадратних метри, що в чотири рази більше, ніж площа пожежі.

Разом з тим, закупівля «в одного учасника» дозволила уникнути зниження ціни на роботи, яке в ідеалі могло б відбутись на відкритих торгах. Домовились чиновники з підрядниками, що 4,4 млн грн. це нормальна ціна за ці роботи, значить стільки і заплатять.

І найбільш незрозумілим є вибір самого підрядника. В обґрунтуванні закупівлі немає ні слова, ні півслова про те, чому вирішено віддати ці мільйони саме ТОВ «Український архітектурно-будівельний центр», а не будь-якій іншій з сотень будівельних організацій Києва.

З огляду на таку секретність спробуємо висловити свій власний здогад. Чомусь здається, що вибір «УАБЦ» міг бути продиктований складом засновників компанії. Це Інна Вергела та Володимир Крук – юристи Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ), організації, без погодження з якою в Україні неможливо збудувати жодного об’єкту. Також до складу засновників входить донеччанка Юлія Бульда. Але це не просто данина моді. Річ у тім, що її колишній бізнес-партнер по ряду компаній Сергій Бульда є завідувачем сектору по роботі з підвідомчими організаціями Міністерства регіональної політики та ЖКГ.

Володимир Рибак, перший заступник голови Партії регіонів, колишній міністр будівництва

В свою чергу ДАБІ і Мінрегіон поєднує не тільки те, що ці державні структури контролюють все будівництво в державі. У них є спільний дах – так званий «старий донецький» Володимир Рибак.

Рибак до 2002 був мером Донецька, потім перебрався до Верховної Ради, в 2006-му конвертувавши старовинну дружбу з на той час вдруге прем’єр-мі

ністром Віктором Януковичем в портфель міністра будівництва та ЖКГ (міністерство потім стало Мінрегіоном), а роком пізніше – в пост віце-прем’єра. При цьому

син міністра Олександр Рибак саме в 2006 році перебрався до Києва з Донецька, де проходив школу будівництва в сімейних фірмах «Ельміра», «Алер», «Маяк-95» та «Сучасні будівельні технології» і робив перші кроки в політиці в ранзі депутата Донецької міськради. В столиці син донецького міністра якось відразу став депутатом міськради. А після інавгурації Віктора Федоровича в

Олександр Рибак, син першого заступника голови Партії регіонів, керівник Державної архбудінспекції

житті Рибаків настав новий період. Батько став першим заступником голови Партії регіонів, а син отримав посаду першого заступника начальника ДАБІ. І під шумок сумнозвісної адмінреформи очолив її, відразу ставши головним «дозвільником» будівництва в Україні. Саме від ДАБІ залежить чи можна вводити об’єкти в експлуатацію. А це питання завжди болісно відображається на кошторисах будівельників.

Тут звісно ми знову станемо на слизьке поле здогадів, але неможливо не відзначити, що відразу по призначенні Рибака-молодшого в ДАБІ навесні 2010 року в Києві було створено корпорацію «Укрархбудінвест», засновану кількома компаніями, зареєстрованими на тих же Бульду, Вергелу та Крука. Мало того, що ця корпорація відразу почала надавати послуги, безпосередньо пов’язані зі сферою впливу Державної архбудінспеції, так приватна компанія відразу потрапила в фавору до Мінрегіонбуду. Міністерська грамота була отримана вже через три місяці існування фірми і ця подія стала першою в стрічці корпоративних новин «Укрархбудінвесту», офіційними засновниками якого є компанії державних чиновників, що не гребують шкільними мільйонами погорільців.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

Просмотров: 891 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: