УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Май » 15 » На кораблях для скандальних бурових «Чорноморнафтогаз» спиляв ще $70 млн
14:40
На кораблях для скандальних бурових «Чорноморнафтогаз» спиляв ще $70 млн

Купівля «Чорноморнафтогазом» двох буксирів і двох кораблів для доставки екіпажів на бурові установки принесли втрати для українського бюджету в сумі близько $70 млн. Про це йдеться в розслідуванні британського журналіста Грехема Стека (Graham Stack) для Business New Europe.

У березні 2011 року «Чорнморнафтогаз» закупило у британської компанії Verylux Company два буксири за 120 млн. дол США і два судна доставки екіпажу за 34.7 млн. дол США. Verylux Company зареєстрована за тією ж адресою у Великій Британії, що й Highway Investment – продавець першої бурової установки, більш відомої, як «вишка Бойка»

Два буксири Petra Admiral і Petra Majestic, поставлені «Чорноморнафтогазу»  по $60 млн США за кожен, були продані малазійським оператором Petra Perdana Berhad неназваному покупцеві за нерозкриту суму.

 Згідно з інформацією, отриманою від суднобудівної компанії Labroy Marine, у 2007 році гранична ціна замовлення на один буксир становила 45 млн. дол США. Під час економічної кризи в 2009 році ціна знизилася на 50%. Martin Coombe, судновий брокер компанії Marcon International встановив ціну на буксири подібного класу в 2011 році в розмірі 30-35 млн дол США за судно.

Два судна доставки екіпажу Ocheretay і Kalos Limen, які працюють в даний момент в «Чорнморнафтогазі», були поставлені сінгапурським суднобудівним заводом Damen. Керівництво компанії відмовилось назвати  ціну на судна.

Капітан Tork Buckley, редактор Superyacht Report, стверджує, що приблизна сума за два судна подібного класу, залежно від оснащення, складає максимум $15 млн. Відповідно до тендерної документації «Чорноморнафтогаз» придбав два судна доставки екіпажу через посередницьку фірму Verylux Company за $34,7 млн.

 «Наші гроші». Нагадаємо, минулого року «Чорноморнафтогаз» на тендері придбав дві морські бурові установки за ціною $400 млн кожна.

У першому тендері «Чорноморнафтогазу» взяли участь тільки дві, пов’язані між собою фірми. Ціна установки ($400 млн) виявилася на $150 млн вищою, ніж у виробника.

У другому тендері взяли участь три посередники. ЗМІ стверджували, що ринкова ціна другої установки також коливається близько $200 млн. Натомість переможцем виявилась «Ризька судноверф» з ціною близько $400 млн.

Очільники «Нафтогаз» стверджували, що різниця між ринковою ціною і ціною купівлі зумовлюється тим, що окрім бурових установок на цю суму було придбано додаткове обладнання, зокрема, сервісні кораблі.

НГ

Просмотров: 436 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: