УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Август » 6 » МОЗ купило препарати для ВІЛ-інфікованих за завищеними цінами
17:07
МОЗ купило препарати для ВІЛ-інфікованих за завищеними цінами


Чиновники МОЗ 3 серпня провели переговори з представниками громадських організацій, що борються зі СНІДом, дистриб`юторами і виробниками медичних препаратів.

Приводом для переговорів став лист від 31 липня, в якому представники Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ, Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, коаліції ВІЛ-сервісних організацій та фонду "Відродження" зажадали переглянути результати тендеру, згідно з яким МОЗ закупить антиретровірусні препарати за завищеними цінами, пише "Комерсант-Україна".

"Загальна вартість закупівлі становить 184 млн гривень (без урахування ПДВ), але ціни, за якими міністерство збирається купити ліки, в середньому на 22% (38 млн гривень) перевищують звичайні закупівельні", - говориться в листі.

Як пояснив голова однієї з громадських організацій, що захищає права громадян, інфікованих ВІЛ, туберкульозом та гепатитом, Дмитро Шерембей, на різницю, що утворилася в ціні додаткове лікування могли б отримати близько 20 тис ВІЛ-інфікованих.

Слід зазначити, що в 2012 році закупівлі МОЗ покривають близько 40% потреби в антиретровірусних препаратах.

Інше закуповують неурядові організації та Глобальний фонд з боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Всього на офіційному обліку в Україні перебуває більше 120 тис ВІЛ-інфікованих.

У МОЗ повідомили, що ціни на препарати, відібрані в результаті тендеру, є найбільш низькими на ринку: "На жаль, не всі препарати представлені українськими компаніями. Близько 60% необхідних ліків продаються через дистриб'юторів. Працювати через посередника - це політика великих міжнародних компаній, тому що їм невигідно виходити на український ринок безпосередньо".

Заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моїсеєнко також пояснила, що дистриб`ютор, який продає препарат міністерству, закладає в його вартість додаткові витрати, пов'язані, наприклад, з реєстрацією в Україні, розфасовкою в національну упаковку, проходженням контролю якості, забезпеченням маркетингу.

"Громадські організації працюють напряму з виробниками, що продають їм ліки за нульовими ставками без всяких накруток", - додала вона.

Аргументи МОЗ здивували деяких учасників ринку.

"Дистриб`ютори встановлюють завищені ціни, тому що хочуть заробити. Це гонка за надприбутками. Який може бути маркетинг для антиретровірусних препаратів? Це ж не аспірин, який продається в аптеках, і його треба рекламувати!" - заявила директор київського підрозділу дистриб'юторської компанії "БаДМ" Ольга Лемець.

Проте в МОЗ підкреслили, що за законом про тендерні закупівлі переглянути процедуру вже не можна, а договори будуть підписані на цьому тижні.

ЕП

Просмотров: 525 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: