УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Июнь » 14 » Експерт: Українцям світять 12-годинний робочий день та звільнення без причин
13:59
Експерт: Українцям світять 12-годинний робочий день та звільнення без причин

У проекті нового Трудового кодексу, який можуть ухвалити вже після виборів, є багато моментів, які нівелюють права працівників і дозволяють збільшувати робочий день і навантаження.

Про це заявила доктор медичних наук і заввідділом Інституту медицини праці Антоніна Нагорна, пише "Газета киевская".

Так, стаття 143 нового Кодексу дає роботодавцю право встановлювати 12-годинний робочий день. А загальна тривалість робочого тижня не повинна перевищувати 48 годин .

За словами експерта, проблем у цьому нововведенні декілька: по-перше, ніяк не розписані компенсації за 4 години додаткового робочого часу - ні відпускних, ні відгулів, ні грошових компенсацій.

"Фактично робітник стає залежним від примх роботодавця. А по-друге, це порушення процесу відновлення організму і прямий шлях до збільшення профзахворювань. Збільшення випробувального терміну до 6 місяців", - сказала Нагорна.

Вона повідомила, що практично кожні півроку роботодавець може проводити ротацію працівників, користуючись практично безкоштовною робочою силою, адже зарплата на випробувальному терміні і після нього значно відрізняється.

"Роботодавець отримує право самостійно приймати нормативні акти, обов'язкові для співробітників На практиці це означає, що роботодавець може встановити в офісі дрес-код, нав'язати мову спілкування або запровадити в офісі обов'язкові курси англійської та збирати за них плату", - заявила експерт.

Власник також отримує можливість ухилятися від укладення колективного договору і самостійно регулювати питання організації праці.

За її словами, раніше звільнення відбувалось за два місяці.

Крім того, роботодавець може не пояснювати причин звільнення.

"І нарешті, третій момент: роботодавець отримує право звільняти матерів та батьків-одинаків", - додала експерт.

Просмотров: 382 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: