УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Август » 28 » Думка експерта: Зростання держборгу в другій половині 2012 року прискориться
10:03
Думка експерта: Зростання держборгу в другій половині 2012 року прискориться

Державний борг України (прямий і гарантований) збільшився в липні на 3,6% м/м до 62 млрд дол - 35% прогнозного ВПП на 2012 рік.

Збільшення зовнішнього боргу в минулому місяці було викликано випуском п'ятирічних єврооблігацій на суму 2 млрд дол

Як повідомила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан, даний обсяг розміщення був найбільшим серед випусків суверенних бондів України, що перебувають в обігу, забезпечивши Міністерству фінансів достатній обсяг коштів для виплат боргових зобов'язань в іноземній валюті до кінця 2012 року.

Таким чином, уряд не відчував необхідності позичати в іноземній валюті на внутрішньому ринку в липні і розмістив валютні ОВДП на суму всього 22 млн дол.

Крім того, Міністерство фінансів випустило в минулому місяці індексні облігації на суму 0,6 млрд грн (еквівалент 74 млн. дол).

За її словами, в результаті липневого розміщення ОВДП, відбитого в статданих за розміром держборгу в якості внутрішніх запозичень, в уряду було достатньо коштів для здійснення запланованих погашень в минулому місяці, таким чином, внутрішній борг незначно збільшився.

"Ми очікуємо, що темпи зростання держборгу прискоряться у другій половині 2012 року за рахунок потреби у фінансуванні дефіциту державного бюджету, здійснення запозичень під державні гарантії", - повідомила аналітик.

(Частково за рахунок кредитної угоди з Китаєм на суму 3 млрд дол для фінансування сільськогосподарських проектів в Україні та угоди між Міністерством енергетики та вугільної промисловості та Державним банком розвитку Китаю в сумі 3,7 млрд. дол для фінансування проектів в енергетичній сфері)

"Також темпи зростання прискоряться за рахунок планованого випуску спеціальних ОВДП з метою рекапіталізації НАК "Нафтогаз України" - на 2012 р. запланована емісія даних паперів на суму 12 млрд. гривень, з яких поки було випущено 6 млрд. грн", - підкреслила Білан.

Вона прогнозує, що держборг на кінець 2012 року збільшився на 11% г / г до 67 млрд дол (37,8% ВВП) і виросте в наступному році на 14% до 76 млрд дол (38,5% ВВП).

ЕП

Просмотров: 396 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: