УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Октябрь » 23 » Триколісний велосипед для «Укрпошти»
16:15
Триколісний велосипед для «Укрпошти»

«Укрпошта» на закупівлі велосипедів для листонош всієї України провела черговий майстер-клас для нездар і посередностей, нездатних ефективно освоїти купу мільйонів.

12 жовтня «Укрпошта» провела операцію «триколісний велосипед». У вигляді тендеру. Суть його полягає в тому, що одне колесо їде, а два других – допомагають. Переднє ж колесо їде туди в залежності від того, хто сидить за кермом.

Так збіглось, що на тендері купували саме велосипеди. Багато. 13 017 штук за 13,34 млн грн. (тобто 1024 грн. за один). Оцінити ціни важко – харківські, білоруські і китайські вироби, скажімо, так – дещо відрізняються. Відштовхуючись тільки від вигляду –велосипед з жіночою рамою із сталі, передньою металевою корзиною, заднім багажником, ножним гальмом, насосом і дзвіночком – багато про ціну не скажеш.

Однак, у цьому тендері нас більше зацікавила радше не ціна, а учасники. Їх, нагадаємо, було лише троє. Переможець – ТОВ «Планета Аква» і двоє невдах: ТОВ «Український комунальний союз» і ТОВ «Трейд Маркетинг Сервіс». З ними «Наші гроші»  познайомились давно. І з приємністю.

Особливі згадки у нас, звичайно, про «Український комунальний союз». Рік тому він був учасником тендеру, який довгі місяці посідав перше місце в рейтингу найнахабніших. Тоді нагадаємо «Укрпошта» замовила собі «просування в Інтернеті» за $120 000. IT-експерти, прочитавши тоді на наше прохання технічне завдання, оцінили собівартість робіт від 3 до 10 тисяч доларів. Тобто понад 90% коштів було втрачено, користуючись мовою ДФІ – «неефективно».

Цього разу ТОВ «Український комунальний союз» теж прийшов на тендер програвати. Як і інший знаменитий учасник – «Трейд Маркетинг Сервіс».

Із цими хлопцями історія більш закручена.  У 2008 році  ТОВ «Трейд Маркетинг Сервіс» вже продавало «Укрпошті» велосипеди. Теж немало – 17 000 штук. Тільки потрапило в халепу під назвою «стрибок курсу долара». Велосипеди купувались через суміжну фірму  у білоруських виробників. Гешефт передбачався адекватний: «Укрпошта» купувала велосипеди по 532 грн., білоруси продавали посереднику – по 57,6 долара, тобто гривень по 300. Тільки от світова фінансова криза прирекла бізнесменів купувати долар по 8, а не по 5, вся конструкція і посипалась. Повністю історія описана в реєстрі судових рішень. Річ у тому, що невдахи намагались, аби «Укрпошта» доплатила їм курсову різницю, і один суд навіть виграли.

Можливо, операція би вдалась, але в цей самий час за таку саму доплату міцно сів у СІЗО тендерний комітет Мінздоров’я, і під монастир ніхто себе підводити не став.

Після того у «Трейд Маркетинг Сервісу» справи якось пішли не дуже. Аж до того, що минулого року суд Івано-Франківська дозволив виїмку документів фірми, зважаючи на підозру, що вона є фінальною ланкою у конвертаційному ланцюгу.

І все ж  «Трейд Маркетинг Сервіс» і цього разу прийшло на тендер «Укрпошти». Тепер програло. Хоча як програло… Ось дивіться, як «конкуренти» змагались за 13 «високомаржинальних» мільйонів:

Учасник, адреса фірми, статутний капітал Ціна пропозиції, грн. Засновник фірми/директор
ТОВ «Планета Аква»,м. Київ, Вул. Круглоуніверситетська, 22 А/ 52 500 грн. 13 342 164,66 Анатолій Місюк з с. Федорівка Володар-Волинського району Волинської області/Пилипенко Анжела Василівна
ТОВ «Український комунальний союз», м. Київ, вул. Раєвського, 36, кім. 311/ 52 500 грн. 13 371 062,40 Людмила Прус з с. Федорівка Володар-Волинського району Волинської області
ТОВ «Трейд Маркетинг Сервіс», м. Київ, вул. Перспективна, 3/ 52 500 грн. 13 394 493,00 Тетяна Татаровська з м. Володар-Волинський Волинської області

Максимальна різниця між пропозиціями склала аж 0,4%. Однак ревізори можуть не дуже хвилюватись. Адже на тендері було аж три учасники. А це рідкість для України, де в відкритих торгах в середньому беруть участь аж 2,14 фірми на тендер.

Тобто де-юре ми бачимо дуже конкурентні торги, які де-факто виглядають як міжсобойчик. Звісно, що тепла вечірка волинського земляцтва не могла відбутись без дозволу хазяїна території.

Ми не знаємо, хто ці люди з Володар-Волинського району Волинської області, що наплодили в Києві фірм, які зустрічаючись на тендері «Укрпошти», пропонують велосипеди з різницею в ціні в десяті відсотка. Однак знаємо, ким доводиться директор фірми-переможця «Планета Аква» Анжела Пилипенко заступнику гендиректора «Укрпошти» Михайлу Куницькому. У  2006-2008 роках вона була директоркою ТОВ «Українські інноваційні системи», коли офіційним засновником цієї фірми був сам Куницький (пізніше фірма через ланцюжок засновників була перереєстрована на Анастасію Жалковську з Донецька). Також була директоркою іншої приватної фірми Куницького «Ф.С.К.» Юлія Козлова, яка зараз керує «Українським комунальним союзом».

«Трейд маркетинг сервіс» формально до Куницького не має жодного стосунку. Хоча саме ця фірма на тендерах «Укрпошти» заробила 150,17 млн грн., з яких 9 млн грн. за білоруські велосипеди – лише один з видів товарів для поштарів. А ще було й мило на 6 мільйонів, і картки поповнення рахунку на 135 млн грн. Ці здобутки відносяться ще до «помаранчевого» періоду в «Укрпошті». Зараз фірма лише підіграє на тендерах іншим волинянам.

Звісно, що не всі гроші можна побачити в «Віснику держзакупівель». Наприклад, в ньому не можна було побачити угоду від 2007 року, згідно з якою фірма «Унітел» Михайла Куніцького отримала монополію на розміщення реклами в відділеннях «Укрпошти».

Про людське ж око «Укрпошта» невгамовно бореться  із корупцією в своїх лавах. От кілька днів тому вона провела масові звільнення за крадіжку з посилки жіночої кофтини. Як кажуть, і на тому спасибі.

 

Юрій Ніколов, Олекса Шалайський, «Наші Гроші»

Просмотров: 625 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: