УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Июнь » 8 » Телекамера для Арбузова
13:02
Телекамера для Арбузова
До цього дня всі журналісти думали, що телебачення Нацбанку обійдеться держбюджетові в 10 млн грн.  Помилились разів в сім. Для початку…

Почнемо із сухих цифр. Національний банк України 25 травня уклав угоду на постачання телеапаратури та послуги з її налаштування з ТОВ «Комтел системи мовлення» на суму 71,33 млн грн. За даними з «Вісника державних закупівель», за ці гроші на новому каналі збираються устаткувати режисерську, звукорежисерську та технічну апаратні для запису студійних телепрограм та прямого ефіру, а також закупити обладнання для виїзної зйомки. Саме обладнання коштує 57 млн грн., відтак послуги з налаштування обійдуться у 14 млн грн.

Сума дещо збентежила. Особливо, якщо згадати, що говорили рік тому. Тоді ТОВ «Банківське телебачення» отримало від Нацради з питань телебачення та радіомовлення ліцензію на супутникове мовлення в цифровому форматі під логотипом «Банк-TV». І відповідальна за проект радник голови НБУ Марта Гримська на питання про джерела фінансування пояснювала: при створенні Нацбанком ТОВ «Банківське телебачення» в його статутний фонд заклали 10 мільйонів гривень. Що саме збиралися профінансувати на ці гроші, якщо техніку для роботи каналу закуповують тільки зараз, витрачаючи на це в сім разів більше від статутного капіталу телемовника? Чи могли аж так помилитися в розрахунках керівники проекту? Нагадаємо, «Банківське телебачення» зараз очолює Світлана Криворучко, відома як керівник комунального ТРК «Киев».

Список придбаної апаратури досить великий, повністю з тендерними цінами викладаємо його тут. Ми навмання вибрали з цього списку апаратуру різних виробників і спробували з’ясувати її ціну шляхом пошуку в мережі. Однак вказані у документації сервери, мікшери та всілякі комутатори виявилися досить специфічним товаром.  Вони не продаються у роздрібних мережах, а їхні виробники не вказують ціну на своїх офіційних сайтах – відсилають на регіональних реселерів.  В Україні таким  локальним «перепродувальником» у  низки компаній виявився «Комтел», який і виграв тендер Нацбанку.  До нього скеровують з Grass Vally і TVLogic – фірм-виробників, чию апаратуру купило «Банківське телебачення».

Тож ми подзвонили в сам «Комтел» і  перепитали:  а скільки коштуватиме, наприклад, об’єктив  KJ13x6 KRS від Canon? Для «Банк-TV» таких планують закупити два по 187 тис грн. за штуку. Це близько $24 тис. В «Комтелі» відповіли: на складі таких об’єктивів зараз немає, але якби був, то коштував би $15 тис. Тобто у півтора рази дешевше, аніж ціна «Комтелу» для Нацбанку. За що державній структурі така «знижка» незрозуміло. Однак стверджувати, що все обладнання з того списку має таку "маржу” не будемо. Можливо, там є агрегати і дешевші від ринкових цін. Ми додатково звернулись до "Комтелу” з проханням вказати ціни ще на кілька серверів та мікшерів. В надісланому нам прайсі було вказано приблизні ціни. Наприклад відеосервер  K2-EDGE-ELITE-SD/HD коштує 250-300 тис євро без ПДВ, тоді як Нацбанку він обійшовся у 3,43 млн грн з ПДВ. Тобто в цьому випадку маємо приблизне співпадіння прайсової та тендерної ціни.

Менше з тим. Головне питання, яке не дає спокою: чи взагалі НБУ може витрачати гроші на телеканал, хоч би й банківського? В Законі «Про Національний банк України» визначено, куди він може витрачати гроші.

Статті видатків «на власний телеканал» там немає. Зате є стаття 5-1, в якій чорним по білому написано, що одержання прибутку не є метою діяльності НБУ. Якщо ж трапиться перевищення доходів над видатками, то 50% такого прибутку Нацбанк має спрямовувати до резервів, поки не покриє 10% своїх грошово-кредитних  зобов’язань. Все решта – має перераховуватися до державного бюджету.

В НБУ було 10 «зайвих» мільйонів рік тому, щоб закласти їх у ТОВ «Банківське телебачення»? Чи зараз є «зайві» 70 мільйонів на купівлю апаратури? На ці гроші можна було б створити ще три космічні супутники. Або побудувати ще три школи на Волині. Зрештою – 23 роки харчувати тисячу пацієнтів Дніпропетровської міської лікарні № 14, або принаймні це харчування покращити, бо що можна приготувати в день на 8 грн. 20 коп. (саме стільки там виділяють на одного хворого)?

Загалом  існує велика кількість бізнесових каналів – від закордонних типу BloombergTV до українських типу UBR чи UBC. Але нам не вдалося знайти інших випадків, окрім «Банк-TV», коли б Національний банк якоїсь країни засновував та фінансував «банківське телебачення».

В Росії, наприклад, існує «АРБ-ТВ» – канал, запущений у 2007р. за сприяння Асоціації російських банків та Національної асоціації телерадіомовників. Але Центробанк Російської федерації не значиться серед членів АРБ.

Тому лишається під питанням, чи Нацбанку справді необхідно було засновувати свій канал з обладнанням, щодо ціни якого є певні зауваги, та ще й замість того, аби підлатати більш проблемні дірки нашого куцого бюджету?

Ну, і наостанок: скільки загалом буде коштувати це свято життя? Бо там же ще й платять зарплати 

Леся Іванова, «Наші Гроші»

Просмотров: 525 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: