УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Апрель » 23 » Социальная взятка избирателям
10:22
Социальная взятка избирателям

Днями довелося готувати сюжет про зміни до держбюджету, які відображають так звані соціальні ініціативи президента. Минулого тижня урядовий законопроект на 33 мільярди гривень підтримав парламент, а в понеділок його підписав Віктор Янукович.

Ознайомлення із відповідними документами показує: під соціалкою приховали мільярди гривень на інші потреби. І замість назви законопроекту "щодо вирішення соціальних питань" було б чесніше написати "щодо вирішення виборчих питань".

По суті цими змінами до бюджету пропрезидентські сили дають гроші українцям, щоб останні віддячили їм на парламентських виборах. Це прихований хабар, який чиниться на державному рівні!

18,2 мільярди гривень мають "вирішити питання" виборчого списку партії влади. Саме ця частина з усіх 33 мільярдів спрямовується на так звані соціальні ініціативи президента.

Основні статті, на які підуть ці "соціальні" мільярди такі:

Стаття бюджету

Додаткове фінансування, млрд. грн.

(у % до попереднього плану на 2012)

Покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду України для виплати пенсій (це перерахунок та доплати до пенсій)

5,6

(+58%)

Дотація на виплату пенсій

1,3

(+2%)

Компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень

6,1

(фінансування не передбачалося)

Здешевлення вартості іпотечних кредитів

1,0

(фінансування не передбачалося)

Субвенція місцевим бюджетам на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам

0,6

(+2%)

Щорічна разова допомога ветеранам війни

0,15

(+25%)

Ще 4,5 мільярди спрямують на погашення заборгованості з різниці в тарифах на водопостачання (раніше цього не передбачалося). Необхідність виділення цих грошей зрозуміла: лише самовбивця буде підвищувати тарифи напередодні виборів.

Значно менші суми додають на лікування і придбання житла соціально незахищеним українцям:

Стаття бюджету

Додаткове фінансування, млн. грн.

(у % до попереднього плану на 2012)

Медико-санітарне забезпечення чорнобильців

28

(+134%)

Заходи із реабілітації інвалідів (забезпечення протезами та кріслами колісними 283 тисяч інвалідів)

97

(+10%)

Заходи із реабілітації дітей з дитячим церебральним паралічем (30,4 тисяч дітей поліпшать стан здоров’я)

60

(фінансування не передбачалося)

Житло для воїнів-інтернаціоналістів

40

(+78%)

Житло для інвалідів зору і слуху

10

(+200%)

Житло для інвалідів війни

71

(фінансування не передбачалося)

Житло для чорнобильців

100

(+200%)

Заходи щодо створення мережі регіональних перинатальних центрів (12 центрів)

269

(+245%)

А тепер подивимося, що Кабмін заховав у так званому соціальному законопроекті. Отже, додаткове фінансування отримають:

Стаття бюджету

Додаткове фінансування, млн. грн.

(у % до попереднього плану на 2012)

ДУС, з них:

30 (+2%)

підтримка санаторно-курортних закладів

12 (+10%)

надання медичних послуг

7 (+2%)

перевезень високопосадовців авіатранспортом

10 (+5%)

Кабмін

16 (+5%)

РНБО

43 (+187%)

ЦВК

405 (+46%)

Місцеві держадміністрації

300 (+3%)

Державна судова адміністрація

183 (+4%)

МВС

94 (+0,6%)

МЗС

11 (+1%)

Мінкульт

53 (+2%)

Міносвіти

316 (+%)

Мінекології

775 (+23%)

Мінагрополітики

425 (+2%)

Мінюст

221 (5%)

Нацагенство Евро-2012

372 (+5%)

Здійснення Києвом функцій столиці

1 000 (+100%)

Податкова

60 (+1%)

Держагентство резерву

400 (+51%)

Пенітенціарна служба

54 (+2%)

Український "EuroNews"

154 (+21%)

Національна академія наук

22 (+0,75%)

З цих таблиць легко скласти уявлення щодо пріоритетів влади.

Наприклад, на підтримку санаторно-курортних закладів для можновладців додали більше грошей, ніж на житло для інвалідів по зору і слуху. А місцевим держадміністраціям перепало більше, ніж на житло усім соціально незахищеним українцям.

Важко порівнювати значимість для держави РНБО та Академії наук. Вони просто у різних вагових категоріях. То може треба вже Андрія Клюєва перевести у НАНУ, щоб у бюджеті знайшлися гроші на науку?

А тепер подивимося, як "соціальні зміни бюджету" вирішують виборчі питання окремих можновладців.

Найбільше може радіти голова київської міськдержадміністрації Олександр Попов. З додатковим мільярдом "на виконання функцій столиці" він може значно впевненіше йти на вибори мера.

Також варто привітати Сергія Ківалова. Хоча у самому законопроекті ви цього не побачите, але у пояснювальній записці Кабмін чесно вказав: 15 мільйонів гривень на ремонтно-будівельні роботи в Одеській юракадемії.

Не зрозуміле з цієї ж урядової записки ставлення Миколи Азарова і компанії до нардепа Максима Луцького. Його авіаційний університет на закупівлю навчальних літаків має отримати "35 гривень". Чи може подібні "очєпяткі" просто вказують на якість підготовки документів урядовими чиновниками?

Вирішення виборчих питань мажоритарників уряд приховав у статті "субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів". За рішенням Кабміну, 700 мільйонів спрямують у бюджети визначених територій. Завдяки цим грошам кандидати-мажоритарники від влади зможуть красуватися на фоні щойно встановлених лавочок або збудованих фонтанів…

Але і цих грошей чинним депутатам виявилося замало. Під час розгляду законопроекту у парламентському комітеті з питань фінансів вони пролобіювали на потреби "соціально-економічного розвитку регіонів" додаткові майже 300 мільйонів.

З них 66 – спрямували на Донеччину (чи потрібно щось пояснювати?), 40 – на Кіровоградщину (привіт від депутата Януковича?), 15 – місту Луганськ (подяка Єфремову?), 42 – на Житомирщину (країні потрібен Литвин?).

Але найцікавіше, що відбулося на цьому комітеті – це пряме визнання: грошей на таке "покращення життя" немає! Ось які рядки увійшли до висновку комітету на урядовий законопроект:

"Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, основним джерелом збільшення доходів загального фонду державного бюджету є економічне зростання та детінізація – 21 мільярд гривень.

Водночас, урядом не переглянуто основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2012 рік, які б підтверджували обґрунтованість та реалістичність збільшення доходів бюджету.

За оперативними даними Казначейства доходи загального фонду державного бюджету за січень-березень надійшли в обсязі 65,9 мільярдів гривень, що становить 22,9% річного плану і лише на 2,1% або на 1,4 мільярда гривень більше плану на звітний період.

Таким чином, на даний час існують ризики щодо виконання доходів загального фонду державного бюджету до кінця 2012 року в обсягах, запропонованих даним законопроектом".

Чи варто нагадувати, що у цьому комітеті більшість складають пропрезидентські депутати? Не дивлячись на таке застереження колег, кнопкодави у сесійній залі натиснули 271 кнопку "за"…

От тільки обіцяного покращення життя чекати українцям не варто. Якщо гроші і знайдуть, то мільйони виборців отримають лише "соціальні" копійки, мільйони підуть можновладцям. Це така українська соціальна справедливість у дії. Та й та зазвичай має місце лише перед виборами.

Олексій Братущак, для УП

Просмотров: 496 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: