УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Сентябрь » 6 » Програма «Доступне житло». Для СБУ
08:57
Програма «Доступне житло». Для СБУ

Покращення життя – доля небагатьох. Уряд однією рукою ледве знаходить мільярд на мегапроект для всієї України – «Доступне житло», а іншою – з легкістю витягає півмільярда на  один будинок для СБУ.

«Наші Гроші» вчергове повертаються до теми цинізму можновладців. Складається враження, що урядові клеврети Януковича і дня не можуть прожити, аби не повісити  макаронину на вуха власного народу. Черговий привід подарував прем’єр-міністр Микола Азаров, який днями похизувався величчю уряду в контексті «Доступного житла».

«Вартість цієї програми для держави – 1 мільярд гривень, а державний бюджет на майбутній рік буде приблизно 500 млрд грн. Так у кого які є сумніви, що держава знайде 1 мільярд, аби реалізовувати цю програму?» – показав всю міць вертикалі влади і впевненість в завтрашньому дні Микола Янович.

Хвалитись поточними успіхами «Доступного житла» формальний лідер Партії регіонів не став. Проект заточений під бренд Віктора Януковича, якому передвиборчі фішки знадобляться лише за два роки. Тому активна фаза покращення житла для українців наступить не сьогодні.

А поточний стан справ в «Доступному житлі» наступний. За даними міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолія Близнюка, на 8 серпня програмою скористались 163 українці (з них 54 кияни) з усіх 10,4 тис бажаючих отримати кредити за цією програмою. Нагадаємо, вона передбачає придбання житла в визначених урядом недобудованих будинках на умовах банківського кредиту, під 16% річних. Із них отримувач кредиту гасить 3%, решту 13% – уряд. У цьому і полягає функція влади: коштом всіх українців зменшити відсотки для тих, хто бере іпотечний кредит в рамках «Доступного житла». Ну, і розповісти про це всім телеканалам.

Отже Азаров обіцяє мільярд на наступний рік. Здавалося б, цифра вражаюча, в ній багато нулів. Однак це з якого боку подивитись. Якщо порівнювати цей мільярд з «вишками Бойко», то це просто жалюгідно. Там у два заходи з бюджету щезло втричі більше. Однак є й інша порівняльна база, вона стосується безпосередньо житла.

Вже існуюча частина житлового комплексу на вул.Трутенка, 3

Напередодні Дня Незалежності департамент господарського забезпечення СБУ провів тендер на будівництво житлового комплексу по вул. Григорія Трутенка, 3 в Києві. Кілька секцій на 530 квартир там вже зведено (на фото) - будівництво раніше вела фірма «УМК» Володимира Контратенка, одного з активістів парті «Удар» Віталія Кличка. Зараз силами вже іншої компанії до кінця 2016 року збираються добудувати ще 820 квартир, а заодно – офісні площі, дитсадок, інженерні мережі та благоустрій території.

Угода по цьому тендеру ще не підписана, однак протокол розкриття пропозицій вже опубліковано. Із нього ми і дізнались, що найдешевша пропозиція від ТОВ «Будівельна компанія «Азур груп» коштує 390,40 млн грн. При цьому найбільш ймовірний переможець тендеру обіцяє будувати житло по 5 тисяч гривень – $625 – за квадратний метр.

Для тих, хто не розуміється на нерухомості, це мабуть шокуюча цифра. Будівельники вголос жаліються, що дешевше тисячі доларів за квадрат в Києві житла не буває. Те ж саме «Азур груп» навесні цього року отримало підряд ціною 320 млн грн. на будівництво чотирьох 25-поверхових житлових будинків з соціальним житлом по вул.Милославська (Троєщина, Київ). Розрахунок показав, що в цьому випадку компанія будуватиме по 7,5 тис грн. або $940 за квадратний метр. Виходить, що «соціальне житло» для народу коштує майже вдвічі дорожче від житла для СБУ. Звісно за спецслужбу можна тільки порадіти, бо ж там працюють такі ж українці. Однак цифри надають привід для роздумів.

Так має виглядати житловий комплекс на момент здачі в 2016 році

По-перше. Учасники тендеру засвітили перед конкурсним комітетом СБУ ціну будівництва в Києві – 5 тисяч гривень, або $625 за квадратний метр. Це підтверджує дані одного з будівельників, який зізнався, що вартість будівництва в столиці «з урахуванням відкатів і хабарів чиновникам доходить до $600/кв. м». Виходить, що всі інші будівництва, які ведуться з розрахунку тисяча доларів за квадрат – це банальне крадійство в особливо крупних розмірах? 

По-друге. СБУ отримає цілком пристойне і дуже дешеве житло. Цілком ймовірно, що згодом воно з’явиться на ринку за ринковими цінами. Хто отримає маржу, яка сягатиме майже половину ринкової вартості квартири? Якийсь офіцер СБУ, котрому начальство подарує квартиру за вислугу років, чи якийсь департамент, що розподілятиме житло? У кожному разі очевидно те, що це будівництво збагатить когось саме з СБУ.

По-третє. Навіть якщо вважати, що будівництво житла для спецслужби цілком виважений крок влади, яка не може турбуватись за всіх одразу, а почергово йде з «покращенням» від відомства до відомства, завважимо таку річ. Житло для СБУ будують коштом держбюджету, тобто на це по 10 гривень скидаються усі українці незалежно від їх думки про подібні витрати. Невже в Україні немає більш нагальних та кричущих проблем, ніж вирішення квартирного питання вартових режиму?

Відтак «Наші Гроші» зібрали докупи дані щодо придбання житла для органів влади цього літа, врахувавши і будинок для СБУ. Отримані дані ми порівняли з будівельними та ремонтними роботами, замовленими для шкіл всієї України також цього літа (з будівництвом чи ремонтом житла для пересічних українців годі й порівнювати, бо для народу на ці цілі замовлено робіт на рівні статистичної похибки). І ось що маємо.

«Літні» квартири для влади коштують 459 мільйонів гривень (вся таблиця нижче). Вісімдесят шкіл – 543 млн грн. Але ця перевага школярів над інтересами чиновників –фікція. Річ у тому, що замовлення на ремонт шкіл роздаються здебільшого під час літніх канікул. А квартири купують поза сезоном. Також ми не брали в розрахунок ремонт 16 шкіл-інтернатів вартістю 36 млн грн., бо ми також не враховували в покращенні житлових умов влади такий об’єкт як гостьовий будинок в карпатський резиденції «Синьогора» Віктора Януковича, чия добудова коштує понад 30 млн грн.

І, до речі, ми взагалі ніколи не бачили тендерів на купівлю квартир для вчителів. Чи то грошей на них бракує, чи може зарплата у них вже така висока, що можуть самі вирішувати свої проблеми…

Організація Кількість квартир Вартість, грн.
Служба безпеки України 820 390 400 600
Управління державної охорони України н/д 26 990 000
Вищий адміністративний суд України 12 11 378 356
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ 8 6 483 859
Державна казначейська служба України 11 5 167 033
ДТГО «Південно-Західна залізниця» 4 4 995 610
Управління Національного банку України в Донецькій області 7 3 380 970
Управління Національного банку України у Львівській області 6 2 696 306
Головне управління Державної казначейської служби України у Київській області 2 1 512 836
Управління Національного банку України в Миколаївській області 4 1 398 466
Управління Національного банку України в Черкаській області 3 913 640
Фінансово-економічний департамент Дніпропетровської міськради 2 758 500
Департамент охорони в АР Крим Управління державної охорони України 10 642 000
Головне управління Державної казначейської служби України у Дніпропетровській області 1 588 840
Головне управління Державної казначейської служби України у Вінницькій області 1 500 000
Старокостянтинівський районний відділ УМВС України в Хмельницькій області 2 478 500
Управління Національного банку України в Дніпропетровській області 1 418 000
ДТГО «Південно-Західна залізниця» 1 384 300
Шкарівська сільрада Білоцерківського району Київської області 1 350 000
Управління Національного банку України в Херсонській області 1 345 000
Великоплосківська сільрада Великомихайлівського району Одеської області 1 159 550
Всього   458 429 530

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

Просмотров: 524 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: