УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Июнь » 15 » Під опікою людини Януковича Донбас почав гнати порожняк на мільярди
15:03
Під опікою людини Януковича Донбас почав гнати порожняк на мільярди

Після зміни менеджменту в держпідприємстві «Вугілля України» і найбільших державних шахт в 2011 році різко погіршилась якість коксівного вугілля. Про це пише Олег Гавриш в «Коммерсанті-Україна».

Через погіршення якості вугілля українські меткомбінати наростили його імпорт до 5 млн тон в січні-травні 2012 року, що на 26% більше від аналогічного періоду рік тому. Закупівля українського вугілля меткомбінатами в свою чергу знизилась до 6,3 млн т, або на 19% менше, ніж рік тому.

Компанії збільшили поставки, навіть незважаючи на подорожчання сировини на світовому ринку в цей період – з $210 до $225 за тонну, відзначає аналітик ІК «Ренесанс Капітал» Борис Красноженов. «Головна причина імпорту – аж ніяк не цінова», – упевнений Красноженов. За його словами, в Україні вартість вугілля не перевищує 560-620 грн за тонну. «Однак з урахуванням різниці в якості українське вугілля обходиться приблизно в ту ж суму, що й імпортований», – говорить заступник гендиректора об’єднання «Металургпром» Микола Абросімов.

«Вугілля України» пропонує сировину з високим вмістом сірки, а починаючи з минулого року, ще й зі значним відсотком шихти, говорить гендиректор асоціації «Укркокс» Анатолій Старовойт. «Перш ніж металурги перейшли на імпортне вугілля, майже кожен завод стикався з поставками вугілля невисокої якості від державних шахт», – відзначає він. Джерело в «Донецьксталі» заявило, що зміна якості коксівного вугілля сталося після зміни керівництва «Вугілля України» і найбільших українських шахт в 2011 році.

У ДП «Вугілля України» не стали коментувати цю ситуацію, пославшись на відсутність в структурі ДП прес-служби і «небажання генерального директора спілкуватися з пресою».

Від «Наших Грошей»

В 2011 році директором ДП «Вугілля України» став Володимир Соколов, який за радянських часів працював на різних посадах в «Орджонікідзевугіллі». В цей же період автобазу цього ж підприємства очолював Віктор Янукович.

Минулого року «Вугілля України» уклало угоди з державними підприємствами на компаніями групи ДТЕК Ріната Ахметова на постачання їм вугілля на загальну суму 14,94 млрд грн. За шість місяців 2012 року «Вугілля України» виграло тільки три тендери на суму 2,45 млрд грн. При цьому тендерна ціна державного вугілля становить близько 1100 грн/т, що вдвічі дорожче від ціни на українське вугілля, вказану Борисом Красноженовим з ІК «Ренесанс Капітал».

НГ

Просмотров: 430 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: