УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Август » 23 » Як уряд допоміг Фірташу
14:22
Як уряд допоміг Фірташу
Фото khersonline.net

15 серпня Фонд держмайна офіційно оголосив конкурси з продажу пакетів акцій 12 газових компаній.

Зокрема, це "Дніпропетровськгаз" (продається 26% акцій), "Запоріжгаз" (25%), "Луганськгаз" (26%), "Сумигаз" (25,7%), "Лубнигаз" (26%), "Кременчукгаз" (26%), "Тисменицягаз" (26%), "Вінницягаз" (22,05%), "Житомиргаз" (15,8%), "Чернівцігаз" (20,3%), "Волиньгаз" (23,4%), "Кримгаз" (23,9%).

Конкурси з продажу цих акцій повинні відбутися з 5 по 20 вересня цього року. ФДМ також оприлюднив загальну початкову вартість акцій цих компаній - 250 млн грн.

Втім, це цілком очікуваний хід подій. В експертних колах не сумніваються навіть у результаті так званого конкурсу. Єдиним можливим переможцем визнають бізнесмена Дмитра Фірташа. Більше того, його компанія "Газтек" вже офіційно заявила про намір брати участь у конкурсах.

Загалом в плані приросту бізнесу за часів владарювання Віктора Януковича Фірташ поступається, мабуть, лише найбагатшій людині України Рінату Ахметову та сину самого президента Олександру Януковичу, які, до речі, є партнерами.

Поразка Юлії Тимошенко на президентських виборах стала і закінченням тривалої війни між нею та Фірташем.

Втрата газпромо-фірташівською компанією "Росукренерго" ролі газового посередника та перехід на прямі, хоча й відверто невигідні, відносини "Нафтогазу" та "Газпрому" коштували Тимошенко волі.

А в новій українській владі імені Януковича натомість з'явилася ціла потужна група з умовною назвою "Росукренерго", яка отримала контроль над вітчизняним нафтогазовим сектором.

Цікаво, що приблизно місяць тому відбулася подія, яка може означати послаблення позицій цієї групи. Голову Адміністрації президента Сергія Льовочкіна за одну ніч було виключено зі списку Партії регіонів. Замість нього туди потрапив Юрій Іванющенко.

Це було відвертим ударом по Льовочкіну, який вважався найбільш могутнім форпостом Фірташа у владі. Кажуть, після цього голова АП на дві доби зачинився у готельному номері і ні з ким не спілкувався. Як будуть розвиватися події - покаже час.

Сергій Льовочкін. Фото tsn.ua

Але це не все. В Україні також була створена нова невизнана монополія - хімічна. Саме Фірташ сконцентрував 4 з 6 вітчизняних виробників азотних добрив. Це 100% виробництва аміачної селітри та більше 50% виробництва аміаку та карбаміду.

Крім "хімії", Фірташ через менеджмент фактично контролює титанову галузь. А найближчим часом він отримає у власність не лише "Кримський титан", а і два ГОКи, на яких видобувається необхідна сировина.

Цікаво, що ГОКи Фірташ отримає майже безкоштовно. Хай і не у власність, а лише у довгострокове користування. Втім, це "лише" може розтягнутися на роки.

Та ж схема - безкоштовне отримання державної власності у користування - найближчим часом буде застосована на ринку облгазів. Фірташ отримає в довгострокове користування газорозподільчі мережі - основу для свого бізнесу.

Бізнесмен вже "зібрав" більше 20 українських облгазів, і є монополістом на своєму ринку. Після отримання мереж він стане цілковитим монархом.

"Відання"

Офіційно обл- та міськгази - не найбільш вигідний бізнес. Роками вони показували збитки, що зазвичай пояснювалося невигідними тарифами, зокрема, для населення.

Однак реальний дохід отримувався від тіньових та напівтіньових схем. Наприклад, продаж газу, який йшов як нормативні втрати, та ігри з балансами палива у сховищах та внутрішніх розподільних мережах.

Облгази контролюють всі вимірювальні пристрої, і тільки вони знають, хто і скільки отримав палива. Більше того, міськ- та облгази можуть відключати неплатників.

Однак є ще один суттєвий момент.

Приватні власники облгазів не мають права власності на газорозподільні мережі, які забезпечують транспортування палива до споживачів. Закон про трубопровідний транспорт унеможливлює приватизацію газової інфраструктури.

Варто нагадати, що газорозподільні мережі вже ставали елементом війни між Тимошенко та Фірташем.

Фото inga.crimea.com

У липні 2009 року тодішній уряд передав мережі 43 регіональних газопостачальних компаній на баланс дочірньої компанії "Нафтогазу". Те саме вчинили з мережами, спорудами і технічною документацією "Газу України", "Укртрансгазу", "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогазу".

Однак 20 серпня цього року уряд Миколи Азарова ухвалив цікаву постанову №770 під назвою "Деякі питання використання державного майна для забезпечення розподілу природного газу на праві господарського відання".

Преса поспішила поширити новину із заголовками на кшталт "Уряд заборонив приватизувати газорозподільні мережі". Однак все виявилося не зовсім так.

Як Фірташ отримає державні мережі

В урядовому документі зазначається: "Установити, що державне майно, яке використовується для забезпечення розподілу природного газу, не підлягає приватизації, обліковується на балансі господарських товариств з газопостачання та газифікації і не може бути відокремлене від їх основного виробництва, використовується зазначеними товариствами на праві господарського відання".

Що ж відбулося? Уряд знову підтвердив неможливість приватизації газорозподільних мереж, але водночас установив, що газорозподільні мережі не можуть бути відокремлені від обл- та міськгазів. Також визначено, що ці компанії використовують мережі на праві господарського відання.

Господарський кодекс каже, що право господарського відання є речовим правом суб'єкта підприємництва, який володіє і користується майном, закріпленим за ним власником, з обмеженням правомочності щодо розпорядження ним.

Також власник майна - в даному випадку держава - контролює використання та збереження майна, не втручаючись в оперативну господарську діяльність.

Цей же кодекс визначає, що суб'єкт підприємництва, який здійснює господарську діяльність на основі права господарського відання, має право на захист своїх майнових прав також від власника - знову ж таки держави.

Крім того, за новою урядовою постановою, Міненерго повинно укласти з обл- та міськгазами договори про надання газорозподільних мереж на тому ж праві господарського відання.

Уряд підіграє Фірташу

Колишній керівник ФДМ, опозиційний депутат Олександр Бондар у коментарі "Економічній правді" заявив, що фактично уряд зробив приємний подарунок майбутнім власникам облгазів.

Олександр Бондар. Фото radiosvoboda.org

"Ця постанова є передачею розподільних мереж облгазам, які будуть приватизовані. Структура Фірташа вже заявила, що вона буде купувати акції облгазів. Зрозуміло, що після приватизації мережі будуть у безоплатному використанні", - зазначив він.

Бондар вважає, що держава мала б заробити на мережах: "Це можна було вирішити через оренду і отримувати за це якісь гроші. Але влада робить подарунки олігархам при приватизації, як вже давно заведено".

"Так було з "Укртелекомом", коли піднімали тарифи на зв'язок до підписання договору про продаж, але коли вже був відомий покупець", - додав депутат.

Водночас інший екс-керівник ФДМ, а нині депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов вважає рішення Кабміну законним і правильним.

"Я завжди дивлюся на Конституцію. Згідно з Конституцією, функції управління державною власністю належать Кабміну. І тому Кабмін, виходячи із стратегії розвитку галузі, тенденцій і кон’юнктури, дивиться, як зробити краще", - зазначив регіонал.

На питання щодо ефективності такого рішення Чечетов відповів: "Для того, щоб ухвалити правильне рішення, треба мати величезний масив інформації. Ні у вас, ні у мене такого масиву інформації нема".

Є й інша думка. Експерт Центру енергетичних досліджень Юрій Корольчук вважає, що дане рішення Кабміну - це рутинна річ, яка надає власникам облгазів юридичну базу для користування мережами. "Можна сказати, що газорозподільні мережі й були в безоплатному користуванні облгазів", - зазначив він.

"Хоча, згідно з договорами користування і умовами приватизації, залишається обов’язкове вкладення більше 50% отриманих коштів в розвиток мережі і підтримку її діяльності. А мережа, до речі, не в їх власності", - заявив експерт.

"Загалом, держава справді повинна була б заробляти на цьому. Здати в оренду, в концесію або приватизувати", - вважає Корольчук.

"Приватизація викликала б конкретний інтерес, зокрема, "Газпрому", польських та чеських компаній. Це на перспективу. Адже Фірташ купує облгази, бо знає, що буде піднята ціна на газ для населення. Ніхто вже в цьому не сумнівається", - сказав експерт, додавши, що через 3-4 роки облгази стануть цілком прибутковими. Офіційно.

ЕП

Просмотров: 479 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: