УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Ноябрь » 6 » Азаров накормить українців «чумною» тушонкою
17:47
Азаров накормить українців «чумною» тушонкою

За розпорядженням Кабінету міністрів в Держрезерв заклали тушонку із свиней, без жодного сумніву вбитих під Запоріжжям через підозру на африканську чуму.

 

Тепер немає сумнівів, що держава цілком свідомо поставляє українцям до столу м’ясо, яке нормальна людина при здоровому глузді навіть не піднесе до рота. Хіба що ворогу під час війни. Держрезерв цілком офіційно придбав тушонку із свиней, яких нещодавно винищили в кількох запорізьких сілах через африканську чуму, яку наприкінці липня знайшли в одному з приватних господарств села Камишоватка. У господаря здохли три тварини, після чого він повідомив владу.

Влада діяла рішуче. Поперекривала дороги, щоб з карантинної зони не вивозили свиней, у 10-кілометровій зоні оголосила поголівний забій свиней, виділила з державного та місцевого бюджетів близько 4 млн грн. на компенсацію фермерам. Не менш заспокійливо звучали слова експертів про те, що африканська чума свиней абсолютно не загрожує людям, мовляв, вірус вбивається при термічній обробці. Тому великого ажіотажу та панічних настроїв у розпал сезону відпусток вдалось уникнути.

Однак перший тривожний дзвінок пролунав дуже скоро. 31 липня Державна ветеринарна та фітосанітарна служба визначила підприємство ТОВ «Бердянські ковбаси»  для забою свиней, вилучених у першій загрозливій зоні високого ступеня ризику занесення інфекції (10 км) Приморського району Запорізької області.

І ось м’ясо з підозрілих свиней знайшлось. Воно пішло в «закрома Родіни», звідки обов’язково потрапить до столу когось з нас, «маленьких українців».

Держрезерв 23 жовтня уклав угоду з «Бердянськими ковбасами» на придбання 159 088 фізичних банок тушонки за 2,36 млн грн., тобто по 14,84 грн. за банку вагою 525 грамів. Ціна цілком пристойна і для нормальної свинини, не те що підозрілої.

Це м’ясо, можете не сумніватись, зрештою опиниться на наших столах. Річ у тім, що тушонку з Держрезерву після визначеного терміну зберігання не списують на утилізацію. Напередодні закінчення терміну зберігання її продають з аукціону, зазвичай в кілька разів дешевше від ціни, за якою купували. І далі вона потрапляє в роздрібну мережу.

Але цього разу мова не про корупцію, нею в Держрезерві тхне в кожному закапелку (і тут, і тут, і тут). Цього разу мова про безпеку.

Ви можете поставити до столу собі, дітям, друзям їжу, про яку ви точно знаєте, що її зроблене з свині, вбитої через підозру на африканську чуму?

А ось в уряді думають інакше, себто навпаки. Адже Держрезерв пішов на цю справу не від невігластва, а через вказівку згори. Тендер було проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», а відтак в обґрунтуванні чиновники мусили повідомити офіційну мотивацію такого дивного кроку.

Так ось, закупівлю провели відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2012 р. № 655-р, яким уряд доручив Міністерству економічного розвитку «забезпечити придбання 159 088 фізичних банок  консервів м’ясних „М’ясо тушковане. Свинина”, що відповідають вимогам ДСТУ 4450-2005, отриманих у результаті переробки сировини тваринного походження з першої загрозливої зони».

Підписав прем’єр-міністр Микола Азаров. А далі міністр Петро Порошенко, який останнім часом багато сил та часу покладав на обрання нардепом по мажоритарні в Вінницькій області (це далеко від Запоріжжя) сумлінно віддав честь, і підпорядкований його відомству Держрезерв Олексія Лелюка купив все, що вимагалось.

Отже – смачного. Хоча, чесно кажучи, хотілося б, щоби цю свинину всю згодували Азарову, Порошенку та Лелюку вкупі з Держветфітслужбою. Бо за власною волею мільйонери «чумну» тушонку в рота не візьмуть.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

Просмотров: 503 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: