УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Ноябрь » 16 » З Новим роком, Борис Вікторович!
16:59
З Новим роком, Борис Вікторович!

«Наші Гроші» вітають віце-прем’єра Бориса Колеснікова з черговим бізнес-успіхом. Його компанія «Конті» знову без конкуренції нагодує дітей України новорічними ласощами за сотню мільйонів з державного Фонду соцстраху.

На вулиці «Конті» вже третій рік поспіль під самісінькі новорічні свята перевертається вантажівка з купюрами. Кондитерська імперія віце-прем’єра Бориса Колеснікова (19-е місце в рейтингу мільйонерів «Форбс-Україна», $430 млн) знову без жодної конкуренції отримала підряд від Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності на виготовлення дитячих новорічних подарунків.

Цього разу «Конті» отримає 98,32 млн грн. за більше ніж 4 мільйони подарункових наборів з різних цукерок та шоколаду. Ці набори вагою 450 г замовлено по 22,74 грн./од. (склад наборів та розподіл по регіонам тут). Скільки можна було зекономити? Нам це невідомо. Через вражаюче небажання учасників ринку конкурувати з сановними кондитерами.

«Конті» вже третій рік поспіль, себто відразу після призначення Колеснікова віце-прем’єром, є монопольним постачальником новорічних подарунків для Фонду соцстраху. Останні два роки Фонд соцстраху виконує один і той самий ритуал: двічі оголошує відкриті торги, для яких потрібно хоча б двоє учасників, на тендер подає заявку лише «Конті» і більше ніхто. Конкурентні торги відміняються. Після цього оголошується закупівля «в одного учасника», яким і є той самий «Конті». І з яким після 2010 року ніхто не бажає вв’язуватись у конкурентні розборки.

Рік Вартість закупівлі у «Конті», грн. Кількість наборів, од. Ціна, грн./од.
2012 98 326 000 4 324 530 22,74
2011 88 285 987 4 184 170 21,10
2010 86 811 554 4 462 549 19,45

Нагадаємо, що починалось все ще тоді, коли ринок не дуже розумів, на яких принципах нова влада буде влаштовувати стосунки з бізнесом. Відтак у 2010 році у кондитерів Колеснікова вперше і востаннє був єдиний конкурент. Харківська компанія «Бісквіт-Шоколад» запропонувала набори по 17 грн.

Однак Фонд соцстраху тоді мовчки відмінив тендер, не пояснивши мотивів свого діяння, і замовив цукерки у «Конті» по 19,45 грн. за набір, фактично переплативши 13%. Повторимось, цей процент стосується 2010 року. А скільки він складає зараз і чи є він взагалі – перевірити неможливо, оскільки на солодкі тендери Фонду соцстраху більше ніхто не потикається.

Хоча навіть на засіданнях уряду разом з Колесніковим сидить інший важковаговик від кондитерки – міністр економічного розвитку Петро Порошенко. Із капіталізацією в $1 мільярд він займає ще вище місце від Колеснікова в рейтингу «Форбс» – восьме. Однак «Рошен» теж не лізе в тендери Фонду соцстраху.

Відтак маємо простий як сокира факт – після 2010 року в одній з абсолютно конкурентних галузей відбуваються абсолютно неконкурентні події. А що таке конкуренція і як вона впливає на ціни товарів чи послуг Борис Вікторович знає не гірше від нас. Ось що він казав лише місяць назад з приводу будівництва готелів в Криму: «Чтобы было доступно отдыхать, должна быть конкуренция настоящая между отелями».

Так, погоджуємось, «должна быть конкуренция настоящая». Можливо в новому році? Чи за нової влади?

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

Просмотров: 551 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: