УКРал - в тюрьму!

Главная » 2012 » Октябрь » 3 » Справа про iPad для харківських депутатів
15:36
Справа про iPad для харківських депутатів

Відповідь «Наших Грошей» на заяву Харківської міськради, обуреної повідомленням про ціну планшетів для слуг народу, придбаних бюджетним коштом за 1,2 млн грн.

Відразу висловлюємо глибоку вдячність Харківській міськраді, яка дуже оперативно – день у день – відреагувала на журналістське повідомлення. За нинішніх часів це справді диво, коли чиновники не просто реагують на журналістів, а ще й роблять так швидко.

Однак щодо суті пред’явлених нам звинувачень – є величезні питання. Отже реагуємо на критику у звичний спосіб. Передруковуємо мовою оригіналу заяву (її виділяємо жирним) і коментуємо кожен абзац. Ось тут окремо викладемо конкурсну документацію, про яку і піде мова далі.

 Харьковские и всеукраинские СМИ сегодня распространяют информацию относительно закупки Харьковским городским советом 105 планшетов iPad якобы по завышенной цене. Харьковский городской совет официально заявляет: те СМИ, что тиражируют эту «сенсационную» новость, или вообще не имеют никакого представления о тендерных закупках и о том, что пишут их журналисты, или намеренно вводят общество в заблуждение.

За всіх, хто передрукував новину ми не поручимось, але щодо себе можемо повідомити – ми не перший рік працюємо з держзакупівлями. І в журналістиці ми не перший рік, відтак знаємо напевне, що можна довго обманювати кількох людей, трохи часу багатьох і ніколи – всіх. Тому ні в якому разі не мали на меті вводити в оману суспільство.

Правда в этих сообщениях ограничивается только одним: констатацией факта о покупке планшетов. Дальше – сплошные домыслы. А истинное положение вещей заключается в следующем.

Поїхали за істиною.

Харьковский городской совет объявил о своем желании купить для депутатского корпуса 105 планшетов iPad 2 3G WiFi 16G.

Ну звісно, міськрада оголосила про своє бажання покращити умови праці депутатів. Вона так голосно це оголошувала, що всі виборці Харкова ще на стадії замислу знали про виділення на гаджети для бідних депутатів 1,2 мільйона гривень (середня місячна зарплата 400 харків’ян). Ага.

Також повідомляємо, що мови про 3G в технічному завданні не було і близько. Відтак маємо «домисли» постфактум, зроблені абсолютно не нами.

Как сообщил директор Департамента информационно-компьютерного обеспечения Александр Фетисенко, условия тендера были следующие: «Основными условиями тендера была поставка официальных, сертифицированных планшетов, которые были завезены в Украину легально. Соответственно, они должны иметь гарантию от поставщика. Серийный номер оборудования должен проходить проверку на сайте проверки серийных номеров соответствующих устройств. Мы понимали, что их цена будет существенно отличаться от цены планшетов, которые продаются в Интернет-магазинах, потому что там в продаже основном «серые», нелегально ввезенные планшеты, без официальной гарантии, без возможности заменить их в случае выхода из строя по вине производителя. Но, согласно закону, мы не можем покупать оборудование на таких условиях».

Щодо сертифікації – це правда, ця вимога була в Документації конкурсних торгів (ДКТ). Однак щодо відсутності гарантії у інших продавців техніки… Невже міськрада це перевіряла? І чи не хоче міськрада розшифрувати для пересічних власників іПадів, яке сервісне обслуговування вона зажадала? Наприклад про закріпленого за мерією сервісного спеціаліста, який має протягом трьох годин після виклику приїхати за несправним гаджетом і протягом трьох днів все замінити і повернути прилад назад. Чи не закрутий сервіс хочуть депутати мати за кошти бюджету?

Заявки на участие в тендере подали всего две компании – ЗАО «Инком» и ПАО «Ситроникс Информационные Технологии Украины». Ниже цена оказалась у компании «Инком». В эту цену, которая в конце составила 7141,86 грн за комплект, кроме iPad вошли:

1) услуги по налаживанию функциональных возможностей, а именно – подключение к iTunes, налаживание работы комплекса WiFi оборудования с информационной системой горсовета;

2) подготовка устройства к работе с программным обеспечением заказчика;

3) установка необходимого пакета программного обеспечения;

4) обновление операционной системы до последней версии (в течение всего гарантийного срока);

5) предоставление консультаций по работе с планшетным компьютером Apple;

6) годовая гарантия на планшеты iPad;

7) кроме того, поставщик взял обязательство доукомплектовать планшеты индивидуальными чехлами с гербом Харькова.

Підтверджуємо пункт 6. Щодо решти – знову відправляємо до синонімічного ряду «домыслов».

ДКТ – офіційний документ конкурсного комітету Харківської міськради, в якому встановлено вимоги до придбаного обладнання. Саме з цим документом ми працювали під час підготовки нашої новини. І саме з цим документом будуть працювати ревізійні органи, якщо у них з’явиться бажання.

Отже предметом цього тендеру було придбання iPad та мережевого устаткування. Тобто гаджетів як таких. В жодному випадку цей тендер не стосувався придбання послуг. Оскільки в Харківській міськраді працюють досвідчені в тендерній справі фахівці. І, на відміну від окремих рейтерів, вони розуміють, які неприємності можуть завдати ревізори, коли дізнаються про придбання на одному тендері і товарів, і послуг. Відтак наголошуємо – в ДКТ немає жодних посилань міськради на бажання придбати якісь послуги для iPad (окрім гарантійної підтримки протягом 12 місяців). Однак міськрада все рівно розповідає про закупівлю ще й послуг, зазначених в пунктах 1, 2, 3 і 5.

Також міськрада додала пункт 4 про оновлення операційної системи до останньої версії впродовж гарантійного строку. Повідомляємо – в технічному завданні на придбання iPad такої вимоги немає. Ця вимога в ДКТ є, але вона стосується лише іншого мережевого обладнання, придбаного на цьому тендері.

І нарешті пункт 7, про індивідуальні чохли з гербами. В ДКТ знову ж таки немає жодної згадки про цю поправку. Свого часу в «Нафтогазі» теж заявляли, що вертоліт «Агуста» теж входив до ціни «вишки Бойка», тому вона й була такою коштовною. Однак в ДКТ її не було. А справа у британської прокуратури є.

Обращаем внимание журналистов, которым или лень разобраться в этом вопросе, или перед которыми вообще такой задачи не стоит, что аналогичные планшеты iPad на одном из популярных ресурсов Украины Rozetka.ua на сегодняшний день стоят 6010 грн за наличные и 735 USD, в случае безналичного расчета. Правда, по курсу 8,8 грн за доллар. Поэтому цена, в случае безналичного расчета, составляет 6468 грн, а не 3,8-4,5 тыс., как уверяют падкие на сенсации журналисты. И это без чехла, гарантии и дополнительных услуг на обслуживание планшета.

Це правда, на «Розетці» так воно і є. Однак ми посилались на ресурс «Прайс-уа», в якому надано відразу 58 пропозицій з кількох десятків інтернет-магазинів.

Также обращаем внимание журналистов на то, что, в случае безналичного расчета, оплата производится после получения товара. И,  в связи с тем, что поставка товара осуществляется из-за пределов Украины, поставщики иногда перестраховывают свои валютные риски, связанные с колебанием курса доллара и евро. Это тоже влияет на цену.

Хотілося б знати наскільки впливає. Бо впливом можна назвати і 5 додаткових копійок, зашитих в мільйонну закупівлю.

Относительно упреков об отсутствии тендерных требований к программному обеспечению директор Департамента информационно-компьютерного обеспечения Александр Фетисенко отметил: «Планшеты поставляются с предустановленной операционной системой. Для работы этого достаточно».

А ми й не докоряли. Просто вказали як факт, щоб потім замовник не посилався на нібито придбане ліцензійне програмне забезпечення, яке справді може коштувати купу грошей. Однак в даному випадку міськрада, здається, наступила на власні граблі. Бо в цьому абзаці кажуть, що встановленої операційної системи достатньо для роботи. А вище, в пункті 3, все-таки заявили, що до ціни закупівлі входить «встановлення необхідного пакету програмного забезпечення».

Харьковский городской совет обращается к первоисточнику информации относительно закупки планшетов – сайта «Наши деньги». Перед тем, как распространять «сенсации» о якобы «марнотратстве» бюджетных средств, следует немного подумать над полученной информацией. Это в случае, если не стоит задача в очередной раз очернить харьковскую власть. А если стоит именно такая задача – надо иметь мужество  появляться в судах, куда за распространение недостоверной информации представителей вашего СМИ вызывает исками Харьковский городской совет, а не прятаться от них.

Ми ще раз висловлюємо свою вдячність Харківській міськраді за оперативну реакцію. І наголошуємо – жодного бажання очорнити харківську владу у нас немає. Та й про марнотратство ми не говорили. Лише про переплату у порівнянні з цінами інтернет-магазинів. Однак ми цілком свідомі того, що іноді бувають речі, за які варто переплачувати. Наприклад можна купувати коштовні комбайни «Джон дір» і вести нормальний бізнес. А можна брати у китайців величезний кредит на придбання їх комбайнів і потім думати, кому воно потрібно і чи приймають на брухт таку техніку після року використання.

Однак в будь-якому разі коли щось купуєш потрібно думати – а воно треба? Може було б купити шість «швидких»? Чи без модних гаджетів депутати не зможуть нормально пропрацювати таке питання?

І наостанок. Про що йде мова в останньому реченні заяви міськради? Хто, кого, коли, як і куди викликав?

 «Наші Гроші»

Просмотров: 422 | Добавил: AdvoKat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: